הקצב ו"סיר הבשר"

 


מרק בשר של יום שישי

רגע לפני כניסת השבת, רגע לפני שמגיעים לארוחת ערב שישי המשפחתית (כשלמחרת מחכה החמין הטברייני המפורסם), מגיע לשולחן מרק הבשר של שישי בצהריים.

ההכנות לסוף השבוע היו מתחילות תמיד בשוק הירקות והפירות ואצל הקצב. לכל משפחה היה את הקצב שלה.

כיום כל אחד מתפאר בקצביית הבוטיק בה הוא קונה אנטריקוט, פעם התהדרו בשם של הקצב אצלו קונים את הבשר. קצב שהפך להיות חלק מהמשפחה ואתה סומך עליו שתקבל את הבשר הכי טרי וטוב שיש.

כל יום רביעי, נהגו סבתא בלהה וסבא אהרון, לקנות בשר לסוף השבוע. הקניות היו כמו מפגש רומנטי ביניהם, בו נהגו לרכוש את מיטב המזון הביתה, לפעמים הייתי מצטרף לחוויה הזו.

הקצב של המשפחה היה יעקב חראר. כיום, כשניגשים לעשות קניות, אומרים לקצב מה אנו מבקשים וממהרים לתחנה הבאה (אם לא עושים זאת בטלפון או באפליקציה כלשהי...). יעקב הקצב, לעומת זאת, היה איש חביב שתמיד קיבל את ההורים בשמחה גדולה, פתח עימם בשיחה על המשפחה, על ענייני יום יום ורק לבסוף הגיעו להזמנת הבשר עצמו. חלפו השנים והמעגל נסגר כשנכדתו של יעקב, מלי, התחתנה עם כפיר, הנכד של סבתא בלהה.

יעקב חראר ז"ל הקצב המיטולוגי

למרק הבשר יש נתח מיוחד, "מוזה", הקרוי גם שריר (מס' 8). ללא הנתח הזה אין מרק בשר ליום שישי. למרק מוסיפים גם עצמות מח שמוסיפות עומק של טעמים למרק.

"מוזה" נתח מספר 8

יעקב דאג תמיד לנתח זה עבור ההורים. כמובן רק טרי ולא קפוא חס וחלילה, בשר קפוא לא נכנס הביתה!

המרק של שישי בצהריים היה מפגש של הבנים שכבר התחתנו ויצאו מהבית, אבל חזרו אליו לקבל קצת אהבה מסבתא בלהה. לימים כאשר כולנו כבר היינו נשואים, החליף הדג (אותו היינו אוכלים בבית אמא בארוחת שישי בערב), את מרק הבשר של שישי בצהריים.

על השולחן של סבתא בלהה, בשישי בצהריים תמיד הייתה מונחת קערה גדולה עם סלט חצילים וטחינה – "מטבל", עטורה בפלפל אדום ושמן ולידה לימונים כבושים עם שמן ופלפל אדום וכמובן חלה, עד לקבלת מנת המרק מנשנשים מאלו.

ואז מוגש המרק. שוב, מי שהכי אהוב, אני, היה מקבל פרוסת חלה עליה מרוח מח עצם מהמרק, עם קצת מלח. היום זה מעדן שמוגש במסעדות יוקרה, אצלנו זה היה מעדן של אהבה ביום שישי בצהרים.

 

מרק בשר

מצרכים:

2 קישואים חתוכים לעיגולים

2 גזרים חתוכים לעיגולים

2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות

בצל שלם

1 ק"ג נתח בקר מסוג שריר – מוזה , חתוך לטבעות בעובי 2 ס"מ

2 עצמות עם מח עצם

2 גבעולי סלרי

מספר גבעולי כוסברה

כפית מלח

חצי כפית פלפל שחור

3 ליטר מים

 אופן ההכנה:

מרתיחים את הבשר והעצמות במים כדי לנקות אותם, לאחר רתיחה מחליפים את המים ומוסיפים 3 ליטר מים.

מוסיפים את הירקות והתבלינים ומבשלים על חום נמוך כשעה וחצי. למי שאוהב כוסברה מומלץ להוסיף לצלחת כוסברה קצוצה טרייה.

מזכיר למרוח מח עצם על חלה, לפזר מלח ולתת למי שהכי אוהבים באותו רגע.

בתאבון


תגובות