מנזלה ומדרוטה - תבשילי חצילים
טוב, הגיע זמן האוכל, אבל אי אפשר בלי סיפור קצר.
סבתא בלהה הייתה אישה חכמה.
כשהתבגרתי, קראתי לה סבתא בלהה למרות שהיא אימי. חשבתי שזה בגלל שיש לי ילדים, ו"אנחנו נוסעים לבקר את סבתא בלה", אבל לא. במחשבה לעומק השם הגיע דווקא מהערכה לחוכמתה הגדולה, חכמה של סבתא שראתה כבר הכול.
במשפחה נהגו לקרוא לה סבתא יוסי, זה מנהג להשתמש בשמו של הילד הקטן (אני) כדי לבדל בין הסבתות במשפחה.
באחת השיחות שלנו אמרה לי שהיא אוהבת את הכלות והחתנים שלה יותר מהילדים שלה. עניתי לה שזה לא הגיוני. ואז קבלתי הסבר: "אם הכלות והחתנים שלי ירגישו טוב במשפחה, לילדים שלי יהיו חיים טובים יותר". אני לוקח את התובנה העמוקה הזו איתי.
ואכן, החתנים של סבתא בלהה היו מגיעים אליה, לעיתים בגפם, כדי לקבל ממנה קצת אהבה וקצת (הרבה) מהמאכלים המופלאים שלה.
טוב, מנזלה- מה זה? (מבטאים MNAZALE)
מדובר במאכל שמבוסס על בשר חציל. מקור השם כנראה מהמטבח הערבי הסורי והלבנוני, סברה נוספת משמו של החציל באיטלקית - מלנזנה.
ישנם שתי ורסיות לתבשיל מנזלה ומדרוטה, האחת עם חומוס והשנייה עם גבינה צפתית של קדוש מצפת. על גבינה זו, שמהווה אבן יסוד במטבח הטברייני, נרחיב בהמשך.
מנזלה חומוס
קוביות חציל מטוגן |
1 בצל גדול
מים
רבע כוס שמן, אפשר זית
מלח
פלפל שחור
כפית אבקת מרק ("מרק ויטה" כמו שסבתא בלהה הייתה מכנה אותו)
מעט קינמון
משרים את החומוס במים לילה שלם, ומפרידים את החומוס מהקליפה (כן צריך לעבוד).
מקלפים את החצילים ובוזקים עליהם מלח על מנת לנקז את הנוזלים. מטגנים בשמן.
בשמן הנותר בסיר, מטגנים בצל קצוץ עד להזהבה, מוסיפים חצי מהחצילים, מעליהם את החומוס המושרה והקלוף ולבסוף את יתרת החצילים.
מוסיפים מים עד לחצי גובה התבשיל ומבשלים עד התרככות החומוס. סבלנות, זה לוקח זמן וזמן טוב לתבשילים.
לקראת הסוף מוסיפים את התבלינים (כדי לא לפגוע בהתרככות החומוס)- מלח, פלפל שחור, אבקת מרק. לבסוף, רגע לפני סיום הבישול מוסיפים מעט קינמון.
מדרוטה גבינה צפתית
2 חצילים גדולים
200 גרם גבינה צפתית קדוש מלוחה, ניתן להחליף בגבינה קשה אחרת אבל הטעם למסורת לא יהיו שם.
4 שיני שום קצוצות דק
רבע כוס שמן זית
פלפל שחור
מעט מלח, הגבינה מלוחה מאוד.
שורפים את החצילים על אש גלויה או בתנור ומוציאים את בשר החציל.
מטגנים בשמן זית את הגבינה חתוכה לקוביות שגודל ס"מ.
מוסיפים את השום לשמן ומטגנים קלות, לאחר מכן את בשר החציל עם הנוזלים ופלפל שחור. מבשלים כעשר דקות, לבסוף טועמים ומתקנים עם מלח (הזהירות בגלל מליחות הגבינה).
שני מאכלים פשוטים אך טעימים להפליא, אוכלים עם פיתה גדולה של מאפיית "דגן"...
בעצם כבר אין וחבל, אבל כל פיתה או לחם בשרני, יתאימו.
בתאבון.
תגובות
הוסף רשומת תגובה