הפטריות
של סבא אהרן
הפוסט הזה מוקדש לסבא אהרן, אשר גם הוא תרם את
חלקו למסורת האוכל של המשפחה, בעיקר במאכלים מיוחדים, ועוד יופיעו כאלה בהמשך.
רוב המזון שלנו מגיע מהשוק, מהסופרמרקט, אבל אוכל שעמלנו עבורו, עזבנו
את הבית ביום חורפי וגשום, הלכנו בבוץ כדי לאסוף אותו הוא אוכל מיוחד וטעמו מלווה
אותנו שנים. כאלו הן הפטריות.
חודשים ינואר–פברואר ידועים כחודשי חורף סוערים. שמיים קודרים, עננים
כבדים, ברקים ורעמים, רגבי אדמה רווים במים עד כדי הפיכתם לבוץ טובעני. אלו בדיוק הימים
בהם יוצאים לחפש פטריות.
האגדה מספרת שהפטריות מבצבצות מהאדמה כאשר יש רעמים חזקים. לא יודע אם
זה נכון או לא, אבל עובדתית, לרוב לאחר ימים עם רעמים חזקים הן יופיעו ויעלו מתוך
האדמה הבוצית.
כשטברייני אומר "דג" הוא מתכוון לדג מושט של הכנרת, כך לגבי
פטריות. כשאומרים "אספנו פטריות" מתכוונים לפטריה אחת, "נרתיקנית נאה
דביקה". השם לא משהו, בטבריה פשוט קראנו לה "פטריה". יש מקומות בהם
היא ידועה כ"מיימית", אולי על שום כמות המים שבה.
בילדותי, בימי החורף המדוברים הייתי נוסע עם אבא לכיוון צומת גולני,
לחפש פטריות. יעדנו היה האזור בו ממוקם כיום מרכז התעשייה קדמת גליל. השטח היה
מכוסה שדות חקלאיים ושטחי בור. היינו נוסעים בכביש הישן שהוליך מטבריה מערבה, כביש
צר שהתוואי שלו עבר בין עצי אקליפטוס גדולים.
החננו את הרכב לצד הדרך וקדימה לבוץ ולפטריות. מי שחיפש פעם בחייו
פטריות, יודע שניתן להריח אותן, וכך היינו חוזרים הביתה מלאים בבוץ, דלי מלא
בפטריות ואושר גדול בלב. והבונוס, לצד הדרך צמחה כצמח בר, כוסברה ירוקה ורעננה, שטעמה
משובח. גם ממנה קטפנו.
עם הגעתנו הביתה התחיל תהליך הבישול שיפורט בהמשך. התבשיל היה ממלא את
הבית בניחוח שאי אפשר לשכוח. גם לאחר שנים רבות.
כיום חלק מהנכדים של סבא אהרן ואפילו הנינים יוצאים לשדות ללקט פטריות
ומכינים את המעדן המיוחד מפטריות אלו.
אזהרה – פטריות מסוימות יכולות להיות רעילות מאוד, רק מי
שיודע לזהות פטריות למאכל מוזמן לעסוק בליקוט.
הפטריות של סבא אהרן
מצרכים:
פטריות – כמה? כמה שמצאנו!
שמן
שום
פפריקה חריפה
מלח
כוסברה
אופן ההכנה:
שוטפים את הפטריות מאדמה (ויש הרבה), מפרידים את הרגל מהכיפה ומנקים
את הקרום הדק מהכיפה והרגל.
מטגנים קלות את השום עם הפפריקה החריפה, מוסיפים את הפטריות, המלח
והכוסברה ומבשלים כחצי שעה.
הבית מתמלא בריח של חורף אמיתי.
מגישים בצלחת עם רוטב וחלה, מי שטועם פעם אחת לא יוותר בחורף הבא לצאת לשדות בשיא הגשם.
בתאבון
גם פטריית הכמהין לא תשווה לפטריות שאבא הכין , מעדן מלכים תודה על המתכון
השבמחקיוסי, החזרת אותי לבית אבאמא. ניחוח הפטריות באפי. זר לא יבין זאת.
השבמחק