עוגיות של שמחה- משלוח המנות של חג פורים
את הפוסט הפעם כותבת אני, אפרת. אשתו של יוסי וכלתה של סבתא בלה.
גדלתי בקיבוץ של השומר הצעיר, עם מסורת של תחפושות, עדלאידע ומשלוח
מנות. ידענו שהמאכל של פורים הוא אזני המן ואותם הכנו ואכלנו (לפעמים, ילדים לא
ממש אוהבים פרג...).
כשהכרתי את יוסי, טעמתי לראשונה את מסורת עוגיות הפורים של סבתא
בלה. ונפגשתי לראשונה גם עם מנהג דמי
הפורים (אצלנו, נתנו אותם בחנוכה).
מדי שנה בחג הפורים, היינו מקבלים מסבתא בלה מגש עמוס כל טוב- עוגיות
תמרים, מעמול אגוזים, עוגיות עם רחת לקום, מרציפן, קצפיות קוקוס קטנות עטורות
בסוכריות צבעוניות ושלל סוכריות טופי מעל. הכל עטוף בצלופן עם ברכת חג שמח למעלה.
את כל היופי הזה הייתה מכינה סבתא במו ידיה. גם כשכבר היה לה קשה, לא ויתרה
וביחד עם המטפלות המסורות שלה, הכינה את העוגיות המרשימות והטעימות של פורים.
בנותיה החרוצות לא ויתרו ושמרו על המסורת כשכל אחת נותנת את
האינטרפטציה שלה אך המסורת נשמרת.
השנה היה חשוב ליוסי שנכין גם אנחנו משלוחי מנות ברוח סבתא בלה. כך
מצאתי את עצמי מכינה בצק, מגלגלת, חותכת, צובטת ומורחת. יוסי, השף האמיתי בבית,
הוא זה שהיה ממונה על הטעמים- ערבוב התמרים עם התבלינים הנכונים והכנת מלית
האגוזים.
יצא די יפה, בתור פעם ראשונה ואני בטוחה שבפורים הבא עוד אשתפר.
הערה- כדאי להכין את העוגיות מראש ולשמור במקפיא. כך הן ישמרו טריות
עד לפורים ולא יאכלו על ידי שאר בני המשפחה.
המלצה נוספת- כדאי להכין את העוגיות עם הילדים או הנכדים. זו מסורת
יפה שתישמר ותיזכר.
למי שהתמונות מוכרות לו, אותן עוגיות מכינים בטבריה לאירועים משמחים
אחרים- חתונות, בר מצוות, שבת חתן ועוד.
הבצק:
1/2 קג קמח
1 חב' מרגרינה (לא להחליף בחמאה)
1/4 כוס שמן
1/2 כוס מים
1/2 שקית אבקת אפייה
1 שקית סוכר וניל
כף סוכר
1/4 כפית מלח
הכנה: מערבלים מרגרינה עם וניל, סוכר, מלח. מוסיפים את הקמח, אבקת
האפיה והנוזלים.
לתת לבצק לנוח קצת במקרר
הבצק מתאים לשלושת סוגי העוגיות.
עוגיות תמרים
המלית: לערבב 500 ג' מחית תמרים עם
מעט שמן, כף סוכר, 1/4 כפית מלח, 1/4 כפית קינמון, 1/4 כפית אגוז מוסקט 1/4 כפית
זנגביל. לקרר.
חשוב לעבוד על משטח מקומח.
לרדד את הבצק למלבן בעובי של כ 1/2 ס"מ. לרדד את מחית התמרים
לגודל תואם, להניח על הבצק ולגלגל יחד. חשוב מאוד לפתוח את המלית על משטח מקומח.
מציעה לרדד מעט ולהפוך, לפזר קצת קמח ולרדד שוב וכך מספר פעמים.
עבדו כל פעם עם חלק מהבצק, לא לרדד את כולו ביחד.
לחתוך לעוגיות ברוחב של כ-2 ס"מ.
לאפות ב 180מעלות כ-20 דקות.
עוגיות מעמול אגוזים
מלית: לערבב 2 כוסות אגוזי מלך קצוצים, 2 כפות סוכר, 1/2 כפית
קינמון, 2 כפות מזהיר (מי פריחת הדרים)
לרדד דק את הבצק. לקרוץ עיגולים ולשים בכל עיגול מעט מלית. לסגור כמו
אוזן המן ולהניח בתבנית עם הסגירה כלפי מטה. לייצר קישוט באמצעות קורצן ייעודי.
לאפות ב 180מעלות כ-20 דקות.
עוגיות רחת לקום
מלית: לחתוך את קוביות הרחה לפסים קטנים באורך של כ- 2 ס"מ
לרדד דק את הבצק למלבן צר (רוחב 8-10 סמ'). לחתוך למשולשים כך שרוחב
הבסיס יהיה כ-2 ס"מ. להניח מקלון רחת לקום בבסיס המשולש ולגלגל כלפי הקודקוד.
לאפות ב 180מעלות כ-20 דקות.
שני דברים חשובים:
1. העוגיות מוכנות כשהן עדיין בהירות. לא לחכות שישחימו כי אז הן
יתייבשו.
2. העוגיות אינן מתוקות מאוד (ואני מאוד אוהבת את זה). למי שחסר מתוק,
ניתן לפזר מעל אבקת סוכר.
אפרת תודה על המתכון עוגיות בטעם של פעם
השבמחק