חג פסח - פנג'ס


סבתא בלה וסבא אהרון


פנג'ס–קציצות עקוב לפסח

חג פסח נחשב לחג החשוב לעם ישראל, חג המסמל בעיקר את המעבר מהיותנו עם עבדים, לעם חופשי בדרכו לארץ האבות.

חג בעל חשיבות כה רבה לעם ישראל, מקבל את הכבוד הראוי לו גם בטבריה ובפרט בביתה של סבתא בלה. החג נחוג באווירה משפחתית מיוחדת, התכנסות של כלל המשפחה תוך קיום כל כללי הטקס המתבקשים בחג המיוחד.

גם האוכל בחג הפסח היה ייחודי ואפיין את מרכיבי העונה, האביב.

כתבתי לא מעט על כך כי בטבריה לא יתקיים שולחן חג ללא תבשיל דגי מושט מהכנרת, ובתקופה זו הדגים המגיעים לצלחת ישר ממי בכנרת, הם הטעימים ביותר.

לחג מגוון רחב של מאכלים ייחודיים: תבשיל דגי מושט, סלט תפוחי אדמה וביצים קשות, מרק עוף עם קניידלך (כן קניידלך, אני מזכיר שהייתה בטבריה קהילה אשכנזית גדולה), תבשיל "מחמר" עם ביצים תפוחי אדמה ואפונה, חרוסת מיוחדת אך מעל לכולם קציצות העקוב.

העקוב, או בשמו המוכר יותר בעברית, עקובית הגלגל הוא צמח בר קוצני. בפסח הוא מגיע לתפרחת שמשמשת למילוי הקציצה ולכן התבשיל ייעודי לפסח לצד השום הטרי שנמצא בשווקים בתקופה זו.

 

תפרחת של צמח העקוב

בשולחן הסדר כולם המתינו לתבשיל המיוחד שמוגש ברוטב חמצמץ עם הרבה שום ושומן כבש כיאה לחג.

למי שלא הגיע לחגוג עם כל המשפחה את ליל הסדר, הקפידה סבתא בלה לשמור מנה ליום שלמחרת, כדי שגם אם לא הצליח להיות עם המשפחה, לפחות יטעם את טעם החג.

כיום קשה להשיג את צמח העקוב בשווקים, גם בגלל היותו צמח מוגן (בחלק מהזמן) אך בעיקר מהסיבה שהוא דורש טיפול מיוחד כיאה לצמח קוצני.

אך לא הטבריינים לדורותיהם יוותרו על מאכל כה מוצלח ולכן התפתחו תחליפים לעקוב הקוצני בדמות פרחי כרובית או ליבת ארטישוק טרי.

 


מצרכים:

15 פרחי כרובית צרים וארוכים או ארטישוק טרי פרוס לאורך ל- 6 רצועות כל ראש ארטישוק – סה"כ נדרשות כ- 15 רצועות.

לקציצה:

קילו בשר טחון

כוס קמח מצה

כוס פטרוזיליה קצוצה

כפית וחצי פלפל שחור

כפית וחצי מלח

חצי כוס מים

 

לרוטב:

שמן מטיגון הקציצות

20 שיני שום ירוק ועוד 2 ראשי שום ירוק טרי

פלפל שחור

מלח

כף אבקת מרק עוף – רצוי של ויטה (אצל סבתא בלה "ויטה" זה שם נרדף לאבקת מרק)

שומן כבש (לאוהבי הז'אנר. אפשר גם בלי)

מיץ משני לימונים גדולים

 

2 ביצים לטיגון הקציצה.

 קמח מצה


אופן ההכנה:

מערבבים את כל מרכיבי הקציצה.

 עוטפים את הכרובית / ארטישוק בקציצה ומועכים קצת בידיים כדי שיהיה מהודק על הצמח (לא מהודק מדי).



 מצפים בקמח מצה טובלים בביצה טרופה ומטגנים מכל הצדדים עד להזהבה.

מטגנים את שיני השום בשש כפות שמן שבו טוגנו הקציצות, מסדרים את הקציצות בסיר מוסיפים את התבלינים המים עד לגובה 3/4 מהקציצות. מוסיפים שני ראשי שום חצויים לשניים ומבשלים כ– 45 דקות.

בסוף, כמובן, מוסיפים את מיץ הלימון.

תגובות